Какво има наоколо?

Забавления в района

Красивите екопътеки в близост до „Чукани“ водят до природните чудеса на Балкана. Конна езда, планинско колоездене, ски, пикници, риболов в язовир Йовковици – възможностите за приятно изкарване, са многобройни и разнообразни според избраният сезон на почивка. Търсачите на история могат да се впуснат в обиколки на възрожденското градче и опознаване на родната история в различните музеи, запознаване с обичаите и традициите чрез многобройни събори и фестивали, провеждащите се в околността

Плаковски манастир Св. Пророк Илия

Плаковският манастир Св. Пророк Илия се намира край село Плаково, на 18 км от Велико Търново, в Еленския Балкан. Манастирът е основан най-вероятно през 1280 г., но не след дълго е разрушен. През следващите векове отново е издиган и разрушаван. Възстановяването на манастира започнало отново през 1845 г. През 1865 г. Кольо Фичето издига 26-метрова камбанария. Плаковският манастир е обявен за паметник на културата. 

Христовски водопад

Христовският водопад се намира на река Мийковска, до село Руховци, в Еленския балкан. Обявен е за защитен природен обект през 1974 г. Христовиският водопад представлява 9-метрова вълна, която пада и се разбива в скали. До водопада се стига чрез специално изградена екопътека. Около водопада се намират обширни поляни, които са идеални за отдих сред природата.

Попниколовата къща

Попниколовата къща се намира в град Елена. Построена е около 1830 г. Обявена е за архитектурно-строителен паметник. Къщата е с типичен възрожденски характер. По-особеното в нея е външния и вид, като спецификата идва от това, че всеки следващ етаж е по-издаден над другия и това усъвършенства облика и. Днес къщата е напълно реставрирана и служи за музей и научна база по палеонтология към Софийския университет.

Къща-музей Иларион Макариополски

Къщата-музей Иларион Макариополски е построена около 1710-1715 г. в град Елена. В двора на къщата може да се видят Хаджихристовата чешма и паметника на българския борец за църковна независимост. Тя е една от най-интересните къщи в града, с голяма историческа и архитектурна стойност, от типа на богатите еленски талпени къщи. Къщата е реставрирана, но в нея е запазено цялото обзавеждане и предметите на Иларион Макариополски.

Даскалоливницата (Архитектурно-исторически комплекс)

Архитектурно-историческият комплекс Даскалоливницата се намира в град Елена, в Стара планина. В него влизат храмовете Св. Никола, Успение Богородично, сградата на Еленското класно училище – известно повече като Даскалоливницата, Гунева къща, Златевата къща, Камбуровия хан. Даскалоливницата е построена през 1844 г. Тя присъства в герба на град Елена.

Днес в Архитектурно-историческият комплекс Даскалоливницата е представена експозиция от учебни предмети.

Послушайте препоръките на местните!

Независимо от избраното забавление за почивка, може да се разчита на хижа „Чукани“ за пълноценна почивка с всички удобства на цивилизацията, съчетани с неповторими гледки и чист, ароматен въздух.

Забавления в района

Планински колела, риболов.

Списъкът е дълъг и вълнуващ!

Места за хапване

Независимо от избраната опция за нощувки, Вие ще имате възможността
лично да приготвяте предпочитаното от вас меню в напълно оборудвана кухня.

Вашата заслужена почивка в планината Ви очаква!

Ще Ви посрещнем с топлина и истинско гостоприемство, ще Ви дадем спокойствието и уединението, от което се нуждаете, а Балкана и природата ще останат в сърцето Ви завинаги!