Къща за гости "Чукани"

Какво има наоколо?

Забавления в района

Красивите екопътеки в близост до „Чукани“ водят до природните чудеса на Балкана. Конна езда, планинско колоездене, ски, пикници, риболов в язовир Йовковци – възможностите за приятно изкарване, са многобройни и разнообразни според избраният сезон на почивка. Търсачите на история могат да се впуснат в обиколки на възрожденското градче и опознаване на родната история в различните музеи, запознаване с обичаите и традициите чрез многобройни събори и фестивали, провеждащите се в околността.

Плаковски манастир "Св. Пророк Илия"

Плаковският манастир Св. Пророк Илия се намира край село Плаково, на 18 км от Велико Търново, в Еленския Балкан. Манастирът е основан най-вероятно през 1280 г., но не след дълго е разрушен. През следващите векове отново е издиган и разрушаван. Възстановяването на манастира започнало отново през 1845 г. През 1865 г. Кольо Фичето издига 26-метрова камбанария. Плаковският манастир е обявен за паметник на културата. 

Христовски водопад

Христовският водопад се намира на река Мийковска, до село Руховци, в Еленския балкан. Обявен е за защитен природен обект през 1974 г. Христовиският водопад представлява 9-метрова вълна, която пада и се разбива в скали. До водопада се стига чрез специално изградена екопътека. Около водопада се намират обширни поляни, които са идеални за отдих сред природата.

Попниколовата къща

Попниколовата къща се намира в град Елена. Построена е около 1830 г. Обявена е за архитектурно-строителен паметник. Къщата е с типичен възрожденски характер. По-особеното в нея е външния и вид, като спецификата идва от това, че всеки следващ етаж е по-издаден над другия и това усъвършенства облика и. Днес къщата е напълно реставрирана и служи за музей и научна база по палеонтология към Софийския университет.

Къща-музей "Иларион Макариополски"

Къщата-музей Иларион Макариополски е построена около 1710-1715 г. в град Елена. В двора на къщата може да се видят Хаджихристовата чешма и паметника на българския борец за църковна независимост. Тя е една от най-интересните къщи в града, с голяма историческа и архитектурна стойност, от типа на богатите еленски талпени къщи. Къщата е реставрирана, но в нея е запазено цялото обзавеждане и предметите на Иларион Макариополски.

Даскалоливницата (Архитектурно- исторически комплекс)

Архитектурно-историческият комплекс „Даскалоливницата“ се намира в град Елена, в Стара планина. В него влизат храмовете Св. Никола, Успение Богородично, сградата на Еленското класно училище – известно повече като Даскалоливницата, Гунева къща, Златевата къща, Камбуровия хан. Даскалоливницата е построена през 1844 г. Тя присъства в герба на град Елена. Днес в Архитектурно-историческият комплекс „Даскалоливницата“ е представена експозиция от учебни предмети.

error: