Къща за гости "Чукани"

Публикации

Екопътеки в Еленския балкан

Еленският балкан е едно от красивите кътчета на страната, където природата е запазила своя естествен облик и очарование. Съществуват много екопътеки, по които може да се стигне до природните чудеса на Балкана като Марков камък, Христовски водопад, Раюв камък, дървото „Слона“, връх Чумерна и други.

Едно от най – предпочитаните направления е екопътеката град Елена – ханче Боаза, която се изминава за около 4 часа, пеш или с колело. Маршрутът започва от град Елена, като се движи на север от града към махала Долни Чукани и преминава през Боаза – една от най – живописните и красиви местности в Еленския балкан. Мястото се отличава с необикновена флора, която по принцип се среща на по – високо равнище. Тук могат да се видят диви папрати, различни видове билки, мъхове, лишеи, интересни скални форми и чукари. На мястото се срещат и защитени растителни видове като волски език, използван в народната медицина за лечение на заболявания като гръдна жаба, жлъчни и бъбречни болести.

Екопътеката разкрива живописни гледки, изобразяващи красотата на цялото дефиле. Изключително интересен е горския водопад, чието корито е образувано от отвесни скали.

На отсрещния бряг може да се премине по изградения дървен мост. За авантюристите се предлагат други варианти на преминаване – с въжен тролей или рапел.

Христовският водопад е едно от природните чудеса в Еленския балкан, към което също може да се стигне по изградена екопътека. Разположен е между двете махали Христовци и Руховци и на около 7 км от град Елена. За улеснение на посетителите по маркираната пътека са обозначени места за отдих, барбекю, почивка. Водопадът е разположен на река Мийковска, която образува скално корито, така че водата пада стъпаловидно от 15 м.

Чудатите каменни късове – Марков и Раюв камък са разположени на 3 км от града, като до изградената екопътека може да се стигне с превоз.

На територията на община Елена са на разположение общо 9 маршрута. Всеки от тях води до необикновени и чудни балкански красоти, които обособяват района като привлекателно и предпочитани място за много хора.

За тези, които желаят да се разходят из балкана ви предлагаме карта на някои от най-популярните екопътеки: Мийковци – хижа Чумерна, Мийковци – Резерват Бяла Крава и други.

Eкопътекa Марков – Раюв камък в Еленския балкан.

Сподели в социалните мрежи:

Facebook
Twitter
error: